Precizni liv

Leta 2015 je livarna Kamšek Livartis v sodelovanju s partnerjem iz Češke uvedla nov način izdelave postopka bronastih izdelkov, imenovan »Cheramic shell casting« ali »Fini liv«.

Bron je od nekdaj eden izmed najpopularnejših materialov pri izdelavi kovinskih kipov.

Velike civilizacije starega sveta so upodabljale umetnost v bronu od uvedbe prvih ostrih kovinskih orožij naprej. 'Plesoče dekle' iz Mohendžo Daro sega v leto 2500 pred našim štetjem in naj bi veljala za prvi bronast odlitek na svetu.  Grki pa so bili prvi, ki so odlivali bronaste odlitke v velikosti človeka.

Le ugibamo lahko, kako so v tistih časih izdelali bronast kip. Ostaja nekaj dokazov, da naj bi za izdelavo kipa uporabljali neke vrste smolo, jo obdali z mešanico živalskih iztrebkov in blata, položili na ogenj ter počakali, da smola izteče ven. Nato so v posušene blatne gmote vlili zlitino kositra in bakra, ki naj bi veljala za enega izmed prvih bronov.

Tako se je vse skupaj začelo. Seveda se je skozi leta tehnologija izdelave bronastih kipov ves čas spreminjala. Smolo so počasi nadomestili različni voski (sprva čebelji, sedaj pa uporabljamo mikrokristalične voske z različnimi dodatki), mešanico blata in živalskih iztrebkov so nadomestili ognjeodporni materiali (mešanica šamotnega zdroba in mavca), starodavni bron pa so nadomestili sodobni silicijevi broni.

Materiali so se spreminjali, a prvotna ideja zamenjave voska z bronom, ostaja enaka.

Precizni liv nam omogoča, da izdelamo izredno natančno kopijo originala, saj smo ognjeodporen material nadomestili s keramiko.

Zakaj lahko govorimo o preciznosti, kaj je sedaj drugače?

Po starejšem postopku smo voščeno kopijo originala zalivali v mešanico opečnatega zdroba, vode in mavca. Pri tem je prisotno veliko zračnih mehurčkov, ki se ob stiku z voskom vlijejo v bron, tam pa nastane deformacija. Do težav pride tudi ko ulivamo bron v posušeno formo, saj ostaja možnost, da bron odnese kakšen delček forme in tako znova nastane defomacija.

Pri postopku Cheramic shell pa voščen model namakamo v posebno snov, ki oblije vsak delček voska. Morebitne mehurčke spihamo in počakamo, da višek tekočine odteče. Nato na oblit vosek nanašamo sipek keramični pesek. Ta postopek večkrat ponovimo, da dobimo približno centimeter debelo skorjo. Nato v vreli vodi vosek spravimo iz forme, jih zložimo v peč, ki dosega 1100 °C, za 2 uri in forme so pripravljene za vlivanje brona. 

Ko se bron ohladi s kladivom razbijemo keramično školjko in dobimo precizni odlitek.

 

Preko naših poslovnih pratnerjev ponujamo tudi 3D printanje v materjal ki je primeren za postopek izgubljenega voska:

- 3d zmodelirate izdelek

- printanje v materjalu namenjen postopku ceramic shell

- print prilepimo na livni sistem

- začnemo naš postopek oplaščevanja s keramiko

- izžgemo 3d print

- v keramičen kalup vlijemo bron

Pri tem postopku se izognemo izdelave silikonskega kalupa. Primerno za maloserijske kompleksne izdelke.