Vzdrževanje bronastih spomenikov.

Železo v kipu, ki služi kot opora, segnije in kip začne propadati.

Večina stavari je treba vzdrževati, da ostanejo vitalne in da služijo svojemu namenu.

In seveda tudi bronaste skulpture oziroma javne spomenike je treba držati v kondiciji. Kipi so po večini narejeni iz brona, ki je pred vremenskimi vplivi zaščiten z mikrokristaličnim voskom. A tudi ta zaščita počasi izhlapi ter se izrabi. Nato vremenski vplivi naredijo svoje in kip začne oksidirati in na kipu se pojavi zelen oksid. Svoje doda tudi kisel dež, ki pospeši oksidiranje brona in na kipu se pojavijo svetle - zelenkaste lise. 

 Po večini imajo vsi starejši kipi pritrdila narejena iz železa, kar pomeni da počasi oksidirajo in nato ni potrebno veliko dela, da kip kam pade in ogroža ljudi, ali pa, da ga celo kdo ukrade.

Sanacija kipa ponavadi izgleda tako, da strokovno pregledamo kip, ter se odločimo katero pot bomo izbrali. Nato se lotimo dela - kip odpeljemo v v delavnico kjer porežemo stara preparela železna pritrdila ter jih nadomestimo z inox pritrdili. Ker kip že dogo časa ni bil obnovljen ali pa sploh nikoli ni bil, na njem ponavadi nastanejo razpoke zaradi nateznih sil ter površina rata porozna zaradi oksidacije cinka v sestavi brona. Vse te poškodbe previdno popravimo. Nato sledi prenova patine. Kip očistimo in ga prpravimo na patiniranje. Ko je prpravljen, se z naročniki posvetujemo kakšna je bila prvotna patina in kip spatiniramo. Na koncu ga še zaščitimo z mikrokiristaličnim voskom, ki loči bron od atmosfere in s tem prepreči oksidacije.

Kip pripeljemo na željeno mesto za montažo ter ga pritrdimo s siderno maso. Tu se naša pot konča, do naslednjega srečanja s kipom, ko ga le še premažemo z voskom in stem podalšamo rok patini, ni pa potrebna celotna sanacija.

Kako na hitro odstraniti kip